Använd korrekta däck under vintersäsongen

dubbdäck

Att köra på vintern är mer utmanande än på sommaren, eftersom snö och is skapar en hal yta, vilket gör det väldigt svårt om du inte har rätt däck till det. Med rätt däckval kan du öka greppet och greppet vilket gör det lättare att kontrollera dessa förhållanden. Du måste ha vinterdäck av god kvalitet, antingen med dubbar eller utan beroende på var du bor. Dubbar presterar bättre på is än de utan pinnar, medan de är lika bra på snö och slask. Det är dock mycket viktigt att se till att du har monterade däcken innan vintervädret kommer till ditt område.

Med de dubbfria däcken har du möjlighet att välja ett dedikerat vinterdäck som bara fungerar för den säsongen när du har kallt väder och vinterförhållanden och bör bytas ut när du passerar den säsongen. Detta kräver att du har två däckuppsättningar, ett för vintersäsongen och ett för sommarsäsongen. Detsamma gäller dubbdäck. Du kan också välja att ha vintergodkända allvädersdäck, som också är dubbade men kan fungera oavsett väder och kan användas året runt, så du behöver inte byta däck under året. Detta kan vara väldigt bekvämt, eftersom du alltid är redo att använda din bil oavsett vädret du har. Du behöver inte heller oroa dig för att byta till vinterdäck i tid innan vintern kommer.

Allvädersdäck är perfekta för personer som för närvarande inte byter däck mellan sommaren och vintern, men inser farorna med att köra när du har enstaka vinterväder. Dessa däck skyddar dig både på torra varma vägar och kalla vintervägar även när de är täckta av snö och is. Allvädersdäck kräver enstaka rotation så att alla skillnader i slitage kan utjämnas. Rotation är proceduren för att byta plats bak och framdäck så att slitaget blir jämnare. Beroende på hur mycket du kör bör du planera att rotera däcken 1-2 gånger per år så att båda däcken slits ut jämnt så att du kan köpa en helt ny uppsättning däck.

Det är viktigt att förstå att sommardäck inte är bra när du har vinterväder. Gummiblandningen är inte gjord för kallt väder, så den blir hård vid låga temperaturer. Ett hårt däck ger dig inte det grepp du behöver för att köra säkert. Det är därför det är viktigt att byta till vinterdäck så snart temperaturen börjar nere.

Det är viktigt att du planerar däckskiftet i god tid, så att du är beredd och inte försöker köra med sommardäck när du har vinterförhållanden. Att byta däck i rätt tid är väldigt viktigt, så att du inte startar vintersäsongen med en olycka som kunde ha undvikits om du hade bytt däck. All körning med sommardäck på snö eller is bör undvikas.

För mer information om vinterdäckalternativ för vintersäsongen, besök: nokiantyres.se