Hvorfor er det viktig at du bytter til vinterdekk før snøen kommer

vinterdekk

Vinterdekk er, som navnet tilsier, bildekk som skal brukes i vintersesongen. Det er noen ting som skiller dem fra sommerdekk, noe som gjør dem mer egnet for vinterforhold. En av disse er at de bruker en gummiblanding som er optimalisert for lave temperaturer. Som et resultat forblir vinterdekk myke under temperaturområdet som dominerer i vinterperioden. Dette gjør at dekkene kan tilpasse seg overflaten, og gummien kan presses inn i mikrohulen i veien for å gi høy friksjon. Et sommerdekk ville bli hardt ved disse lave temperaturene og ville ikke kunne tilpasse seg overflaten. Ved å bruke vinterdekk om sommeren blir dekkene for myke og slites derfor raskere.

Derfor er det veldig viktig å bytte dekk mellom sommer og vinter, slik at du har best mulig dekk for vær og temperatur. Sommerdekk om vinteren har du veldig lite grep og vinterdekk om sommeren, og du har dekkene dine for fort, men du har mye grep. Med dette i bakhodet er det selvsagt bedre å la vinterdekkene stå litt for lange eller montere dem litt for tidlig sammenlignet med sommerdekk når det er for kaldt eller hvis du har skikkelig vintervær.

I tillegg til forskjellige gummiforbindelser, har de også en veldig annen mønsterdesign og egenskaper. Du har på piggdekkene dine metallpinner som stikker ut fra slitebanen, slik at du får bedre grep og trekkraft på isete underlag. Du har også en slitebane designet som er optimalisert for grep på snø, med muligheten til å håndtere jevnt slam uten å oppleve planplan. Uten en spesialtilpasset slitebane og tilstrekkelig mønsterdybde, som må være minst 4 mm, er dekkene ikke trygge å kjøre med. Du bør bytte til nye dekk når du når 4 mm og sørge for at du roterer dekkene mellom hver sesong, slik at du kan kjøpe et komplett sett med 4 dekk når du kjøper.

Hvis du ikke bytter til vinterdekk når du har vinterforhold, bryter du loven hvis du kjører bilen. Det er også forbundet med stor fare, både for deg selv og andre som holder deg på veien. Det er ulovlig fordi det er farlig å kjøre med sommerdekk, på samme måte som det er ulovlig å kjøre uten bilbelte. For økt sikkerhet bør du også velge riktig dekk ut fra hvor du kjører. Hvis du kjører mest nær kysten eller i nærheten av en urovekkende innsjø, har du vanligvis veldig isete forhold og trenger kanskje mer grep på isen som er tilgjengelig via piggdekk. Hvis du for det meste møter snøforhold, kan du gjøre med piggfrie dekk.

Det er flere lover som er knyttet til piggdekk, og de er ikke tillatt i noen land, noe som kan forårsake problemer hvis du prøver å krysse landegrensene med piggdekk, så du må sjekke hva som er tillatt og hva som ikke er tillatt. De nordiske landene regulerer også perioden du kan bruke piggdekk, mens det ikke er noen begrensninger på piggfrie dekk. Så du har litt mer fleksibilitet når du ikke har piggdekk, men hvis du vil ha best mulig grep på is, bør du velge piggdekk.

For mer informasjon om vinterdekk, besøk: https://vianor.no/