vinterdekk

Hvorfor mønsterdybde er viktigere når du har regn eller slaps

vinterdekk

Dekk er bare like gode som deres generelle tilstand og mønsterdybde. Slitebanen på dekkene er der all magien skjer. Dette er hvor år med testing og utvikling har levert et trådmønster som kan takle forskjellige værforhold. Det er mye utvikling med optimal utforming av gummiblandinger og dekkstruktur, men mønstermønsteret gir dekkene sine egenskaper når du kjører når det gjelder grep, kontroll og evne til å takle værhindringer.

Når du kjøper nye dekk, har du avhengig av dekk, vinterdekk har 9-10 mm mønsterdybde og sommerdekk har 7-8 mm. Når du når 4 mm, begynner du å miste noen av de viktigste funksjonene, og du bør bytte dekk til et nytt sett. Kjøresikkerhet er korrelert med grepet du vil ha, slik at du kan ha kort bremselengde for å unngå ulykker, at du får utmerket grep på tørr og våt asfalt, slik at du kan holde deg på veien mens du svinger. Med dårlig grep kan du lett miste kontrollen og begynne å skli. Minste dybde er enda mer kritisk for vinterdekk som må takle slaps og snø.

Mønsterdybden er også avgjørende for å unngå vann- og slushplaning. Jo dypere mønsterdybde, desto mer volum vann og slaps kan lagres i slitebanen når dekket forblir i kontakt med veibanen. Jo lavere mønsterdybde du har, jo mer utfordrende er det å skyve vannet til sidene gjennom mønsteret for å unngå å miste kontakten. Derfor er mønsterdybden så kritisk, fordi risikoen for slaps og vannplaning er direkte korrelert med den reduserende mønsterdybden. I tillegg til mønsterdybden vil hastigheten også påvirke risikoen, så det er alltid tryggere å redusere hastigheten under vanskelige forhold.

Så hvis du har lav mønsterdybde på sommerdekkene dine, er det verdt å kjøpe et nytt sett nå som høsten er her, så du er klar til å møte det utfordrende været som kommer med høsten. Prøver du å kjøre på høsten med slitte dekk, øker sjansen for ulykker. Du vil ha lengre bremselengde under vått vær og økt sjanse for vannplanlegging. Så ved å investere allerede nå i et nytt sett med dekk, har dere begge en tryggere tur om høsten, og dere kan starte neste år med et nytt sett med dekk. Å vente på å kjøpe nye dekk til du bytter til vinterdekk og deretter få nye dekk neste år er ikke en klok beslutning.

Når du bruker feil sett med dekk, så hvis du bruker sommerdekk når du har vinterforhold, har du feil mønster for å håndtere snø, is og slushplaning. For å håndtere vinterforhold, trenger du dekk som er godkjent for vinterforhold, som inkluderer alle vinterdekk og noen allværsdekk. Hvis du bruker allværsdekk, som er populære i Sentral-Europa, har du god beskyttelse hele året uavhengig av værforhold.

For mer informasjon om godt vått grep, besøk: www.nokiantyres.no/