Varför det är viktigt att du byter till vinterdäck innan snön kommer

 dubbdäck

Vinterdäck är som namnet indikerar, däck som ska användas under vintersäsongen. Det finns en del saker som skiljer dem från sommardäck, vilket gör dem mer lämpliga för vinterförhållanden. En av dessa är att de använder en gummiblandning som är optimerad för låga temperaturer. Därav förbli vinterdäck mjuka under det temperaturområde som dominerar under vinterperioden. Detta gör att däcken kan anpassa sig till underlaget och gummit kan pressas in i mikrohålrummen i vägen för att ge hög friktion. Ett sommardäck skulle bli hårt vid dessa låga temperaturer och skulle inte kunna anpassa sig till ytan. Att använda vinterdäck under sommaren gör att däcken blir för mjuka och slits därför snabbare.

Därför är det mycket viktigt att byta däck mellan sommar och vinter, så att du har bästa möjliga däck för väder och temperatur. Sommardäck på vintern har du väldigt lite om något grepp och vinterdäck på sommaren och du sliter dina däck för fort, men du har mycket grepp. Med detta i åtanke är det naturligtvis bättre att lämna vinterdäcken på lite för länge eller montera dem lite för tidigt jämfört med att ha sommardäck när det är för kallt eller om du har riktigt vinterväder.

Förutom olika gummiblandningar har de också en mycket olika slitbanedesign och egenskaper. Du har på dina dubbdäck, metalldubbar som sticker ut från slitbanan, så att du har bättre grepp och dragkraft på isiga underlag. Du har också en slitbana designad som är optimerad för grepp på snö, med förmågan att hantera även slask utan att uppleva slaskplaning. Utan en speciellt anpassad slitbana samt tillräckligt med mönsterdjup, vilket behöver vara minst 4 mm, så är inte däcken säkra att köra med. Du bör byta till nya däck när du når 4 mm och se till att du roterar däcken mellan varje säsong så att du kan köpa ett fullt set med 4 däck när du köper.

Om du inte byter till vinterdäck när du har vinterförhållanden så bryter du mot lagen om du kör din bil. Det är också förknippat med stor fara, både för dig själv och andra som vistas på vägen. Det är olagligt eftersom det är farligt att köra med sommardäck, på samma sätt som att det är olagligt att köra utan säkerhetsbälten. För ökad säkerhet så bör du också välja rätt däck baserat på var du kör. Om du kör mest nära kusten eller nära en stör sjö, så har du oftast väldigt isiga förhållanden och behöver kanske mer grepp på is som fås via dubbdäck. Om du mest stöter på snöiga förhållanden så klarar du dig med dubbfria däck.

Det finns fler lagar som är kopplade till dubbdäck och de är inte tillåtna i vissa länder, vilket kan orsaka problem om du försöker korsa landsgränserna med dubbdäck, så du måste kontrollera vad som är tillåtet och vad inte. De nordiska länderna reglerar också perioden där du kan använda dubbdäck, medan det inte finns några begränsningar för dubbfria däck. Så du har lite mer flexibilitet när du inte har dubbdäck, men om du vill ha bästa möjliga grepp om is, bör du välja dubbdäck.

För mer information angående vinterdäck, besök: https://vianor.se/